Kim holdte foredrag om søer i Afrika, deres cichlider og forurennings problemerne.

Man oplever der bliver flere og flere hybrider i Victoria søen da vandet er så plumret at hunneren ikke kan se forskel på hannerne og derfor krydses arterne.

Forsknings stationen i Schweiz har fået penge til forskningen, når de så er færdig med forskning af en fisk, kan akvarister være heldige at få nogle af fiskene til deres hoppy. Efter at have besøgt den tog Kim turen til Uganda for at se cichlider i landet.

Fiskene i Victoria søen på Ugandas side er aldrig blevet undersøgt, det blev forbudt at eksportere cichlider fra Uganda i 90erne, og dvs. at det også er forbudt at eksportere fisk fra Victoriasøen fra Ugandas side. Pga. dette eksport forbud er der stadigvæk mange cichlider i de små søer i Uganda.

Rov cichlider kan sagtens gå med en fisk i munden i over 1 dag, den har 2 sæt kæber, så hvis fisken er for stor tygger den fisken med den bagerste kæbe indtil den kan sluge fisken, så man skal ikke være bekymret over ens cichlide går med en fisk i munden et par døgn, hvis fisken er for stor spytter den fisken ud igen.

Nilaborre er blevet overfisket i Uganda, fedt for cichliderne, mange af arterne er kommet tilbage, men katastrofalt for befolkningen da det betyder de ikke kan fange fisk til et måltid.

Man indsamler DNA fra Victoria cichliderne for at se om det er samme forfader som Malawi og Tanganyika cichliderne.

Kim besøgte flere forskellige søer i Uganda

Lake Edward, Victoria

Kazinga Channel fra Lake Georg til Lake Edward, der fandt man Kim en fisk som man kendte som moder cichliden som forsker Seehausen fra Schweiz virkelig gerne ville have, så da ynglen var 1 cm. fik han en tilsendt til forskning.

Rovfisk i Victoria søen har ofte røde øjne.

Vandet i Victoria søen er ærtesuppe klisteret en stor opblomstring af alger grundet alt for mange næringsstoffer bl.a. fra fabrikker. I Lake Edward var problemet den samme her var det dog grundet man havde fældet alt skov ved søen, så næringsstofferne blev udvasket i søen.

Ift. Man havde en forventning om at der ingen fisk var grundet Nilaborren, blev de positivt overrasket

Lake Edward = små arter, meget få af arterne er beskrevet, mange fisk ift. Victoria søen.

Lake George: Smukke fisk, nogle de samme som fra Lake Edward, men meget flottere i farveren, vides ikke hvorfor, for vandet var også plumret i Lake George.

Lake Rutoto: Lå i bjergene krater sø koldere klart vand da den ligger oppe i bjergene. Få arter men hvordan i alverden er de havnet der.

Lake Kyoga satellit søer, Kim har ikke været ved Lake Kyoga da man ved der er Nil Aborre, så koncentrerede sig om satellit søerne. Bl.a. Lake Gigata: Fiskene er ikke så farvestrålende, mange farveløse fisk

Lake Bisina: Første klare sø nede i havniveau, smukke farver på fiskene, og seje rovfisk. Stor farve diversitet.

Lake Nawampasa habitatet: Lille bitte sø,krystal klart vand, meget beplantet, perfekt til små cichlider, den sattelit sø med størst diversitet, alle farver i 2015…….. I 2017 ingen beplantning, plumret vand, næsten ingen fisk, man mener at det er pga. vind der hiver planterne op, og at (forhåbentlig) beplantningen kommer tilbage og dermed fiskene. Desværre havde man indført Nil aborren til søen.

The Nile- Habitatet: Masser af fisk,

Kampala Swamps: Lerhul hvor de har gravet ler til mursten, det lykkes Kim at finde multi colour der. Den har fået større gæller, større hovedet, til gengæld mindre hjerne….. Men er eneste rovfisk der så ingen problem.

Vi så masser af billeder af hjemtagne arter, Kim ville meget gerne have et par Ruby Green fandt 3 hanner, tog forskellige hunner med hjem, alle 3 hanner valgte samme hun at yngle med, derfor stor sandsynlighed for at det er hunnen til dem, da de andre ikke ville parre med hannerne selvom der ikke var andre hanner tilgængelig.

Et meget spændende foredrag om cichlider og deres levesteder og hvordan levestederne desværre er under stor forandring og dermed risikoen for udryddelse af mange cichlider

 

 

 

 

 

 

Vi Anbefaler:

 
 
 

Vi Anbefaler:

 

 

 

 

TUSIND TAK TIL VORES SPONSORER STØT DEM - DE STØTTER OS