September 2008 opdagede jeg, at nogle af mine fisk havde fået Camallanus lacustris, en rundorm som jeg for mange år siden havde et ubehagelig bekendskab med. Camallanus lacustris er en endetarmsorm, som snylter i fiskens tarm. Den bider sig fast i fiskens tarm og sidder ofte med enden ud af gattet, således at man kan se den med det blotte øje. Dengang for mange (30) år siden fandtes der ikke noget virksomt middel udover at slå fisken ihjel.

Jeg gik på internettet og søgte på navnet. Jeg fandt mange indlæg om emnet, og mange havde flere svar på, hvordan man kom af med den, dog uden garantier. Jeg forsøgte med et hundeormemiddel, som dog ikke havde nogen virkning. Et indlæg på akvarieviden.dk  resulterede i en henvisning til Fyns Akvarie Centrum i Odense, som skulle have et virksomt middel.

Dette var svaret, som jeg havde søgt. Jeg kontaktede Fyns Akvarie Centrum, og nogle dage senere havde jeg en lille plasticflaske med en klar væske i og med doseringsvejledning. En uge senere var mine endetarmsorm væk. Væsken havde ingen navn og jeg formoder at Fyns Akvarie Centrum selv lavede kuren. Højst sandsynligt drejer det sig om et middel til svin/kvæg, som ikke umiddelbart er tilgængeligt for os akvarister, der kun skal bruge små doser.

Her i foråret opdagede jeg, at et par af mine akvarier var inficeret med Plenarier, en fladorm som ikke gør nogen skade, men den ser ikke godt ud i et akvarie. Lever for det meste skjult i bundlag , under sten og rødder.

I forbindelse med bekæmpelsen af Camallanus havde jeg på recept fra dyrlægen fået et ormemiddel til hunde, så jeg tænkte, at det måske også kunne virke på Plenarier. Men hvilken dosering? Jeg forsøgte med en halv tablet til et akvarie på 54 liter. BINGO -  det virkede. Alle min akvarier fik en kur og nu er der ikke en eneste tilbage. Ormemidlet er Vermox 100 mg pr. tablet. Fås i pakning med 6 tabletter.

Kuren havde dog en bagside. Nogle vildtfangede Guppy fra Colombia klemte finner nogle dage, men blev efterfølgende helt raske igen. Værre var det med mine Kobberpansermaller. De kunne ikke tåle kuren og døde. De øvrige fisk i mine akvarier var på det tidspunkt: Guppy’er, Platy’er, Molly’er, og Ancistrus maller.

Kjeld Buhl

Vi Anbefaler:

 
 
 

Vi Anbefaler:

 

 

 

 

 

TUSIND TAK TIL VORES SPONSORER STØT DEM - DE STØTTER OS